Afscheidsfotografie

‘Van het concert des levens krijgt niemand het program.’ Deze uitdrukking is zo treffend. Om dierbare herinneringen te bewaren, maken we van bijna het hele concert foto’s. Toch wordt het fotograferen van het afscheid vaak vergeten, terwijl het voor de verwerkingen van de nabestaanden erg fijn kan zijn om hier tastbare herinneringen van te hebben.
Als professioneel fotograaf ga ik tijdens zulke momenten ’onzichtbaar’ te werk om ervoor te zorgen dat alles zichtbaar wordt in dierbare foto’s. De foto’s worden verwerkt in een mooi boekje, dat altijd doorgekeken kan worden en zo wat steun geeft bij het verwerken van het verlies of een opening biedt voor het ophalen van herinneringen. Want zoals Salvador Dali ooit zei: ’Elk afscheid is de geboorte van een herinnering.’

Voorjaarslichtjesavond Maassluis

Herinneringsportret

Na een overlijden hebben nabestaanden een boel te organiseren en te verwerken. Zo moet er een mooie foto komen van de overledene, die laat zien hoe deze persoon echt is en herinnerd moet worden. Een overlijden is vaak onverwacht, waardoor nabestaanden regelmatig in alle hectiek moeten zoeken naar een passende foto voor op de kist of in huis om de herinneringen levend te houden. Helaas is zo’n foto dan niet altijd aanwezig. Voor de nabestaanden geeft het ontzettend veel rust als er al een mooie foto is gemaakt.