Nieuwsbrief 2020-02: Mag je een foto 'zomaar' gebruikt worden?

Dit keer een nieuwsbrief met een heel ander onderwerp dan jullie gewend zijn: het auteursrecht! Een onderwerp waar de laatste tijd gelukkig steeds meer aandacht voor is.

Wat houdt auteursrecht eigenlijk in? En heb ik hier als niet-professional iets mee van doen dan?
Zeker wel. Of je nu een mooie foto maakt, een stuk tekst schrijft, een tekening op papier zet, een merk ontwerpt of een uitvinding doet: jij bent de maker en het is jouw eigendom!!
Door de komst van het internet is dit best wel een lastig iets geworden, want alles is er ‘eenvoudig’ vanaf te plukken.
Dit overkwam een kennis van me. Hij had foto’s gemaakt tijdens het optreden van een band en deze foto’s op zijn Facebookpagina gezet. Bij toeval ontdekt hij dat de band deze foto’s van Facebook heeft gehaald en deze in een aangepaste versie en zonder naamsvermelding gebruikt heeft voor de nieuwe CD-hoes! Dit is twee keer schenden van de auteursrechten.
Deze fotograaf heeft hierop dan ook een mail naar de band gestuurd vergezeld van een rekening. De band was zeer verbaasd en gaf aan deze foto’s gewoon te mogen gebruiken, wat dus niet zomaar mag! Deze reactie komt helaas vaak voor.
Omdat de fotograaf geen advocaat kon en wilde betalen werd de ‘Rijdende rechter’ ingeschakeld; zij vonden het een mooi item. Intussen begon de band nattigheid te voelen dus hebben ze eieren voor hun geld gekozen en zijn overgegaan tot betaling van €4500.- aan de Rijdende rechter om zo te voorkomen dat dit in het programma op TV zou worden behandeld.
Eerlijk gezegd vond ik dit heel spijtig want met uitzending zou er meer ruchtbaarheid aan gegeven zijn en zo zou er een stuk bewustwording tot stand gekomen zijn.

Er bestaand programma’s waarmee je op zoek kan gaan naar jouw foto’s en op deze manier kun je er achter komen of je foto’s door anderen ongevraagd gebruikt worden.

Tijdens de basis cursus fotografie hebben we het over rechten, zowel auteurs- als ook portretrecht. Maar natuurlijk leer je tijdens de basiscursus fotografie nog veel meer, zoals bediening van je toestel, er wordt gesproken over de beeldelementen: hoe maak je een foto krachtiger.
Op 14 april start er weer een basis cursus, wil je meer informatie of je inschrijven klik dan hier.

Veel fotografie plezier en tot ziens!