Nieuwsbrief 2020-05: Hoe kom jij over op je beeldscherm?
Hoe bevalt het thuiswerken jullie? En alle meetings vanachter je computer? Hoe kom je over op anderen, zo achter je beeldscherm?
Zelf heb ik inmiddels ook een aantal online sessie gehad en wat me opvalt is hoe mensen in beeld zijn. Zo had ik laatst een saleswebinar, waarbij iemand een trillende pitch met z’n telefoon had opgenomen…. echt niet te doen; gelukkig duurde deze kort anders was ik direct afgehaakt. Een ander had alles wat in beeld kwam qua kleur volledig op elkaar afgestemd: kleding, achtergrond van het beeld als ook van de slides, echt alles paste bij elkaar. Het was een lust om naar te kijken! En aan de muur hingen vlaggetjes die allemaal naar de spreker wezen. Super mooi om te zien hoeveel aandacht hier aan besteed was. Dit zijn natuurlijk 2 uitersten, maar toch zijn er een aantal dingen waar je zelf op kan letten en die heb ik voor je op een rijtje gezet.
Allereerst het licht: als we naar een beeld kijken wordt de aandacht altijd naar het licht getrokken. Zit je dus voor een raam (en helemaal als de zon erop staat) dan wordt de aandacht van de kijker steeds naar het licht getrokken. Het makkelijkste is dan om de gordijnen dicht te doen. Je kunt ook zo gaan zitten dat het licht met een hoek van 45 graden op je gezicht valt. Zorg er dan wel voor dat je gezicht niet zwaar overbelicht wordt. Heb je geen natuurlijk licht dan kun je een lamp op de juiste plaats op je gezicht laten schijnen.
Het volgende is de laptop: deze staat meestal voor je. Hierdoor zit de camera op kin hoogte en kijkt de kijker vooral tegen je hals aan. Niet zo’n fraai gezicht, en al helemaal niet als je ook nog eens een onderkin hebt… Kijk of het mogelijk is om je camera op een hoger standpunt te zetten, waardoor de camera op ooghoogte komt te staan en je gezicht mooi in beeld kkomt.
Zorg er ook voor dat de camera geen beeld recht van voren maakt, maar een beetje vanaf de zijkant. Zo lijkt je gezicht smaller.
Het belangrijkste is dat de kijker vooral jóu in beeld heeft en niet de omgeving. Kijk of je zo kunt gaan zitten dat er niet teveel drukte achter je is. Denk aan een deurpost welke uit je hoofd steekt, niet zo mooi.
Eigenlijk is het net als het maken van een portret: kijk vooral heel goed naar alle facetten die het beeld kunnen verstoren.
Pas goed op jezelf, veel fotografie plezier en tot ziens!
