Nieuwsbrief 2017-10: Het is volop herfst en de kans om mooie foto's te maken

De herfst heeft zijn intrede gedaan, in de winkels liggen de pepernoten alweer in het schap en de tuincentra hebben de kerstspullen uit de kast gehaald. Nog twee maanden en dan is het alweer kerst, wat gaat de tijd toch snel.
Voor een fotograaf breekt een mooie tijd aan; de herfst met al z’n kleurenpracht. Bladeren verkleuren en vallen van de boom, paddenstoelen komen tevoorschijn, het zonlicht schijnt tussen de benevelde bomen door en het is ’s morgens wat langer donker dus je hoeft niet vroeg je bed uit.

Dé kans voor iedere fotograaf om de mooiste foto’s te maken! Maar ja, hoe doe je dat…..?
Kom hiervoor naar één van de cursussen van foto-N-zo.
In de basis cursus leer je omgaan met je camera werkt; de bediening en uitleg over alle knoppen op je toestel. Tijdens de vervolgcursus ga je verder met de geleerde technieken en ga je seriematig werken, ontzettend leuk om te doen.
Wanneer je die mooie foto gemaakt hebt is er natuurlijk niets leuker dan deze kunnen terugvinden en bewerken met Lightroom, dé digitale doka. In januari start foto-N-zo weer met een tweedaagse cursus Eerste Hulp bij lightroom, waarbij je alle kneepjes worden bijgebracht en je helemaal los kunt gaan!

Daarnaast staat er in maart een cursus speciaal voor kinderen gepland.
Klik op de knop van je keuze en schrijf je in voor één van de cursussen. Wil je meer informatie over de cursussen neem dan gerust contact op.

Voor nu veel fotografie-plezier en tot ziens.

 • de meeste dieren zijn schuw, dus gebruik bij voorkeur een grote brandpuntsafstand vb. 400 mm, zodat je afstand tot het dier kunt houden.
 • maak het jezelf (vooral in het begin) niet te moeilijk en wees niet te streng voor jezelf; oefening baart kunst, dus je foto’s zullen steeds mooier worden.
 • ga de dieren eerst eens zonder camera observeren, zodat je hun gedrag leert ‘lezen’ en het dier aan je kan ‘wennen’.
 • ga vooral niet achter de dieren aanjagen.
 • wilde dieren zijn vaak het meest actief tijdens zonsopgang of -ondergang, dus hou daar rekening mee en zorg dat je juist dán aanwezig bent.
 • let op je standpunt, speel met vogel- of kikvorsperspectief.
 • let ook op de achtergrond: de mooiste foto’s zijn die met een wazige achtergrond. Dit krijg je als je een groot diafragma gebruikt (= klein getal).
 • dieren zijn vaak erg bewegelijk. Werk daarom met een korte sluitertijd om de beweging te bevriezen.
 • net als bij mensen is het ook bij dieren belangrijk dat het oog scherp is.
 • zorg dat je klaar bent om het bijzondere moment vast te leggen.
 • ook bij het fotograferen geldt dat geduld een schone zaak is!

Misschien denk je na deze lijst: ‘fotografie is toch plezier hebben en nou moet ik hier allemaal aan denken………’ Helemaal mee eens, dus hou deze dingen in je achterhoofd en ga vooral plezier beleven en geniet van de dieren die je ziet!

Omdat het voor veel mensen een vakantie in eigen land is dit jaar is er een speciale zomer cursus fotografie. Een heerlijke avond vol vakantie-vitaminen, boeiende momenten en vooral veel plezier samen met je medecursisten (uiteraard volledig Coronaproof).

Veel fotografie plezier en tot ziens!

Het is weer paddenstoelentijd!
Herfst in het bos