Nieuwsbrief 2017-07: Fotografie tips voor de vakantie

Afgelopen weekend zijn de vakanties echt begonnen! De scholen zijn gesloten en de bouwvak is gestart, Nederland gaat massaal op vakantie. Hét moment waarop veel foto’s worden gemaakt, Facebook staat er vol mee…… Een mooi moment voor een nieuwsbrief met fotografische tips.

Is het jullie ook opgevallen hoe vaak de zee leegloopt omdat de horizon scheef staat? Ik vind het er best komisch uitzien maar weet zeker dat het niet de bedoeling is geweest. Het is heel simpel om de horizon achteraf recht te zetten, het maakt hierbij niet uit met wat voor camera de foto is gemaakt. Zelfs de veel gebruikte app Snapseed biedt deze mogelijkheid en zo kun je in een paar klikken je foto rechtzetten.
Nou heb ik hier in het verleden zelf ook niet altijd op gelet, dus even het archief ingedoken om een voorbeeld op te zoeken.

Wat je ook vaak ziet is een selfie met een mooie zonsondergang op de achtergrond. Helaas zijn de mens(en) vaak helemaal zwart want je camera bepaalt de belichting op basis van het licht wat er binnenkomt (en dat is best veel met een ondergaande zon). Je kunt dit voorkomen door de flits aan te zetten; deze zorgt ervoor dat de persoon ‘ingeflitst’ wordt en daardoor zichtbaar. Altijd leuk als je ziet wie er op de foto staat.

Natuurlijk willen we vastleggen wat we allemaal zien: gebouwen, landschappen, dieren, mensen ga zo maar door. De eerste drie zijn niet zo moeilijk hoewel je met sommige dieren wel uit moet kijken maar zolang je in de auto zit gaat het meestal goed.

Het fotograferen van mensen is een ander verhaal: dan sta je voor het dilemma van wel of geen contact met de mensen maken. Je krijgt een vaak spontanere foto als je het niet doet, maar dan moet je wel goed opletten dat de mensen het ook echt niet doorhebben; er zijn culturen waar men absoluut niet op de foto wil vanuit geloofsoverwegingen. Doe je dit dan toch en ze hebben het door dan heb je een probleem…..

Mijn camera staat altijd op de ‘silent’ modes waardoor het bijna niet hoorbaar is dat je een foto maakt. Daarnaast komt een telelens dan van pas, want zo kun je van een afstand toch de foto maken die je wilt. Als laatste middel kun je je camera gewoon op je heup laten hangen en zo de foto maken. Je ziet dan bij thuiskomst wel wat er van geworden is, met een beetje gelukt heb je een mooie verassing als je thuiskomt!
En anders gewoon contact maken met de mensen, ook al spreek je de taal niet met handen – voeten en een lach doen wonderen.
Zo heb ik in Japan een meisje gefotografeerd dat ook door een lokale fotograaf werd geportretteerd. Je zou verwachten dat ik als buitenlander in het nadeel was, niets is minder waar. Zonder elkaars taal te spreken konden we communiceren en tot grote ergernis van mijn Japanse collega lachte het meisje wel naar mij en niet naar hem.

Scheve horizon, help de oceaan loopt leeg!

Zelfde foto met een rechte horizon.

Een geisha in de dop

Ik heb ook altijd visitekaartjes bij me: als ik foto’s van mensen maak geef ik ze een kaartje en vraag ze om mij een email te sturen waarnaar ik ze de foto’s kan toesturen. Op deze manier heb je ook achteraf nog contact hetzij persoonlijk, hetzij via Facebook en het geeft vaak hele mooie reacties. Er zijn dus niet echt ‘regels’ waar je je aan te houden hebt. Doe wat je gevoel je ingeeft en laat je daardoor leiden, dit geeft de mooiste resultaten.

Ik ben heel benieuwd naar jullie vakantiefoto’s en denk je na het lezen van mijn tips: ik wil meer weten over de fotografie schrijf je dan in voor de cursus Praktische Basis Fotografie waar je gedurende zeven avonden leert werken met de diverse instellingen van je camera en veel meer te weten komt over beeldtaal en beeldelementen. Deze cursus start op 28 augustus.

Op 9 september start de tweedaagse cursus Eerste Hulp bij Lightroom. Deze 2 dagen leer je niet alleen hoe je de catalogus kunt gebruiken (onmisbaar om je foto’s terug te vinden) maar ook hoe je ze op eenvoudige wijze kunt bewerken. Uiteraard passeren alle andere functies van het programma ook de revue.
Wil je meer weten over deze cursussen of je inschrijven dat kan via de website van foto-N-zo.

Geniet van de zomer, heel veel foto plezier en tot gauw.