Er zijn heel veel aanbieders als het gaat om fotografie cursussen en workshops. Je zult vast het gevoel hebben dat je naar die naald in de hooiberg aan het zoeken bent want hoe vindt je degene die het beste bij je past? Ja dat is een stukje gevoel, is er een klik? En daar hebben we de overeenkomsten met fotografie, ook fotografie is gevoel en een klik!

fotografie = PLEZIER!

De camera’s kunnen tegenwoordig steeds meer en natuurlijk is er dan een stukje technische kennis nodig. Dit stukje techniek leer je tijdens de cursus, maar wel op een praktische manier waardoor je op eenvoudige wijze met je camera aan de slag kunt.
Want waarom zou je je camera op de manueel stand zetten en gefrustreerd worden doordat je heel veel foto’s moet maken om de juiste belichting te krijgen terwijl het veel eenvoudiger kan en jij meer plezier beleefd aan het fotograferen.
Het aller belangrijkste van fotografie is dat mensen plezier hebben, tijdens een cursus maar ook tijdens het fotograferen of als je gefotografeerd wordt.

naald in de hooiberg

Cursussen en workshops

Herken je het, kom je terug van vakantie en ga je je foto’s eens goed bekijken en dan zijn ze heel anders geworden dan in je herinnering, wat een afknapper. Hoe kan dat nou, je hebt toch een dure (spiegel-)reflexcamera? Daar moet je toch mooie foto’s mee kunnen maken, waarom lukt het dan niet? Ook ik liep hier tegenaan.

Door het volgen van workshops en uiteindelijk de vakopleiding aan de Fotovakschool heb ik me de verschillende technieken eigen gemaakt.
Wat blijkt het is niet de camera die zorgt voor een mooie foto maar de fotograaf. Het maakt dan ook niet uit met wat voor camera een foto gemaakt wordt, een spiegelreflexcamera, systeemcamera of een smartphone, als je weet waar je op kan letten kan je met iedere camera mooie foto’s maken.
Fotografie is ten slotte vooral goed kijken en een heel klein beetje technische kennis.

Dit wil ik jou ook graag leren, daarom heb ik diverse cursussen en workshops ontwikkeld waaronder;

Deze workshops zijn in groepsverband en individueel te volgen.
Zijn er nog geen data bekend voor de cursus van jouw keus? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief dan ben je altijd als eerste op de hoogte van al het nieuws.

Wil je liever een op maat gemaakte workshop over bijvoorbeeld macro-, portret-, landschapsfotografie dit kan theoretisch maar we kunnen ook samen op pad gaan.
Het kan allemaal en het enige wat je hoeft te doen is contact opnemen.

Dit zeggen de cursisten:

Afgelopen zaterdag een erg leuke avond fotoshoot gehad met de bevlogen Frouke Ringenoldus.
Naast alle tips en adviezen was het ook een erg leuke ervaring om met een groepje enthousiastelingen samen foto’s te maken in het donkere Utrecht.

Herman Kemperman
Herman Kemperman

Bij Frouke ben ik begonnen met basis fotografie cursus voor jongeren.
Hier was ik zo enthousiast geworden dat ik ook heb ingeschreven voor vervolg … in de tussen tijd ben ik ook mee geweest met cursus op stap.
Supermooie foto’s gemaakt in de domtuin. Met hele goede aanwijzingen van Frouke.
Zij is supergeduldig en neemt de tijd voor mij, dat vindt ik erg fijn.
Nu maak ik ook af en toe al foto s op evenementen, op vrijwilliger basis, en stond mijn foto al in de krant en social media.
Ik wil nog veel meer leren bij Frouke zodat ik een goede fotograaf kan worden.
Gwen vd Akker (14 jaar)

Gwen van den Akker
Gwen van den Akker

Ik ben net klaar met een cursisten fotograferen voor beginners
Echt een aan aanrader
Het gaat op een ontspannen manier
Je kunt met al je vragen bij Frouke terecht
En legt dingen duidelijk uit
Dus als je goed wilt leren fotograferen
In een gezellige sfeer en zonder dat je het idee hebt weer in de schoolbanken te zitten
Kan ik u/jouw zeker aan raden om een cursus te doen bij foto-N-zo

Carin Hijnekamp
Carin Hijnekamp

De basiscursus fotografie bij Frouke was super! Mijn collega en ik hebben ontzettend veel geleerd en kunnen nu, met de opgedane kennis, veel betere foto’s maken.

Melanie van Voorthuizen
Melanie van Voorthuizen

Een cursus bij Frouke staat garant voor een gezellige en informele sfeer. In de lessen krijg je veel uitleg over alles wat met fotograferen te maken heeft. Er wordt veel aandacht besteed aan o.a. de mogelijkheden van de camera, licht en de compositie van het plaatje. Het laatste deel van elke les wordt besteed aan het beoordelen van de foto opdracht van de vorige keer. De les wordt altijd afegsloten met een leuke en uitdagende foto opdracht voor de volgende keer. Deze opdrachten zorgen ervoor dat je het fotograferen steeds beter onder de knie krijgt.

Nico Spaans

Door de basiscursus stel ik mijn camera nu zelf in en zet hem niet alleen meer op volautomatisch. Ook maak ik niet alleen maar vakantiekiekjes zoals Frouke dat zo mooi zegt. Ik haal nu meer uit mijn camera en maak veel mooie foto’s. De vervolgcursus komt eraan en dan hoop ik nog meer te leren met name over de belichting. Top Frouke!

Peter van Miltenburg

Ik vind de basis cursus fotografie die gegeven is heel erg leuk. Er word goed uitgelegd wat er van je wordt verwacht. Ook de opdrachten die gegeven worden zijn erg leuk daarna wordt er besproken wat er goed of fout aan is. Ik ben dan ook van plan om de vervolg cursus te gaan doen die in september weer van start gaat.

Sjaan Pluim

Een workshop volgen bij Frouke is een aanrader!
Ik heb de basiscursus fotografie met heel veel plezier bij haar gevolgd.
Frouke is altijd enthousiast en verteld alle technische aspecten die bij het fotograferen horen in heldere en duidelijke woorden. En snap je bijvoorbeeld de technische aspecten van ISO, diafragma en sluitertijd niet, dan neemt ze alle tijd om het uit te leggen en nog een keer en nog een keer. En snap je het nog niet? Geen probleem. Dan probeert ze het in andere woorden en met voorbeelden nog een keer uit te leggen, net zo lang tot je het snapt! Ook de foto opdrachten zijn helder, duidelijk en zeer leerzaam! Vooral de nabespreking van de foto’s is zeer waardevol. Frouke laat je weten wat er nog beter kan aan je foto’s en waar je op moet letten en zegt het je ook als je foto perfect is! Tijdens het avondje ‘ op pad’ breng je vervolgens alle theorie in de praktijk en staat Frouke je met raad en daad bij. k heb veel aan de basiscursus gehad en ga zeker ook de vervolgcursus doen.

Tessa Baalhuis