Nieuwsbrief 2020-07: Extra licht in je foto's

Het woord ‘fotografie’ komt uit het Grieks en betekent ‘schrijven met licht’!
In de praktijk vertaald is dit dus een beeld vastleggen met behulp van licht.
Als fotograaf kun je daarvoor natuurlijk de flitser op je camera of telefoon gebruiken. Maar de meeste mensen vinden nou juist dat flitslicht niet zo mooi. En om eerlijk te zijn ben ik het daar helemaal mee eens: dit licht komt meestal recht van voren, is een harde pit licht en het resultaat is een flets beeld. Maar helaas, soms heb je het nodig…..
Zo was ik laatst hier in het dorp in de Rooms Katholieke kerk aan het fotograferen om onder meer het doopvont vast te leggen. Waarom? Dit doopvont is aan de kerk geschonken door R.K. de Broederschap van Vleuten, dat staat er ook in gegraveerd.
Als je normaal kijkt is de gravering al bijna niet meer te zien, met je camera al helemaal niet meer. Ik had dus echt licht erbij nodig: bij voorkeur mooi strijklicht zodat de letters beter zichtbaar worden. Maar je voelt hem misschien al aankomen, ik had dom genoeg geen flitser bij me, alleen m’n telefoon!!
Laat daar nou een super mooi lampje op zitten dat een boel licht geeft en dat je kunt laten schijnen zoals jij dat wilt (in mijn geval nu strijklicht). Het resultaat werd een tekst die prima te lezen is.

Een heel ander voorbeeld van ‘schrijven met licht’ is de lightpainting techniek. Er zijn fotografen die hier hele choreografieën voor bedenken met soms wonderschoon resultaat, dat zeker! Wel enorm tijdrovend. Gelukkig kun je dit effect ook bereiken door heel eenvoudig gebruik te maken van een lange sluitertijd.
Zo kun je kinderen met sterretjes laten bewegen of bijvoorbeeld een stok met daarop gekleurde led-lampjes die een mooie beweging maken. Wat ook supergaaf is om te doen is meerder creatieve technieken samenvoegen: bijvoorbeeld een zoomburst toepassen op een ronde tl-lamp. Het resultaat een soort ufo of een voorwerp dat helemaal omcirkeld is met licht!

Tijdens de basis cursus leer je meer over deze en andere technieken. Uiteraard leer je ook waar de knoppen van je camera voor dienen.
Deze zomer is er een speciale verkorte zomer cursus. Op de website kan je meer informatie over de cursus vinden. Uiteraard is deze cursus volledig Coronaproof.

Veel fotografie plezier en tot ziens!