Het alternatief statief

Als fotograaf weten we allemaal hoe belangrijk het hebben van een goed en stevig statief is.
Nu weet ik niet hoe dat bij jullie is, maar ik vind een statief uitzoeken ook best wel een dingetje want: stevig, licht en compact gaan niet echt hand in hand.
Waar kan je op letten bij de aanschaf van een statief?
Van groot belang is dat het stevig staat en niet bij de geringste windvlaag staat te trillen want dan heb je alsnog bewogen foto’s. Verder is van belang waar je het statief voor wilt gebruiken.
Ga je een wandeling maken dan loop je toch met een stuk extra, niet altijd even hanteerbaar, gereedschap te ‘zeulen’.
Er zijn ook speciale macrostatieven waarvan je de poten nagenoeg plat kunt leggen waardoor je heel dicht bij de grond kunt komen. Ga je zo’n statief gebruiken stop dan ook een plastic vuilniszak in je tas, dan blijf je schoon.
Verder zijn er verschillende materialen, carbon en aluminium. Hier zit best een prijsverschil in. Een carbon statief is duurder maar ook duurzamer, stevig en licht in gewicht.
Let er bij de aanschaf van een statief ook op dat het hoog of laag genoeg is zodat je niet op je tenen of helemaal krom hoeft te gaan staan.
In de goeie ouwe tijd, toen we nog met het vliegtuig reisden, was het meenemen van je statief ook een uitdaging. Je mag officieel maar één stuk handbagage mee nemen en dat is dan vaak je fototas. Het statief gaat dan vaak in de koffer, hetgeen een andere uitdaging is want een statief neemt een boel kostbare ruimte en gewicht (al gauw 2 kilo) in waardoor je andere spullen misschien thuis moet laten. De oplossing is een alternatief statief 😊

Gorillapod

Een alternatief dat gemakkelijk is mee te nemen en niet teveel weegt is de zogenoemde gorillapod van Joby. Dit is er ook in een DSLR uitvoering en weegt zo’n 500 gram. Een ander voordeel van de gorillapod is de zeer flexibele manier van instellen; je kunt het eenvoudig aan een hek, boomstronk of wat dan ook vastmaken. Voor mij is dit een heel goed alternatief om mee te nemen op vakantie.
Ik hoor je al vragen: als het zo’n gedoe is waarom neem je dan een statief mee? Er zijn situaties waarin het gebruik van lange sluitertijden handig is, bijvoorbeeld je bent op een druk
bezochte toeristische plaats en je wilt al die mensen niet in beeld hebben.
Deze foto had ik van te voren bedacht, maar je weet nooit hoe de situatie aan de andere kant van de wereld is, dus er zat niets anders op dan een alternatief statief, de gorillapod, mee te nemen. De foto is genomen met een sluitertijd van 10 seconden waarbij gebruik gemaakt is van een ND filter. En ook al is hij van te voren bedacht je moet net het geluk hebben dat de dame in kimono langs komt en in het juiste tempo loopt. Er liepen veel meer mensen maar die zijn als sneeuw voor de zon verdwenen door de lange sluitertijd.
Deze foto had ik van te voren bedacht dus statief en filters mee om een lange sluitertijd en onbewogen foto te kunnen krijgen. Nu maar hopen dat er een dame in kimono langs komt en ja hoor. Kon m’n geluk niet op.

Bushbag

Een ander alternatief is de zogenoemde bush-bag. Helaas alleen te koop in Zuid-Afrika, maar best een flink formaat om in je koffer mee te nemen en dat voor een prijs van € 50.–. Ik heb een alternatief bedacht. Neem een lapje stof wat over is en een rits, haal de boel onder de naaimachine door en je hebt je eigen bush-bag. Ik neem hem altijd leeg mee op vakantie en ter plaatste koop ik een zak met bonen, erwten o.i.d. en vul de zak zodat hij klaar is voor gebruik. Het voordeel van een bush-bag is dat je hem op je raam kan leggen en zo foto’s kan maken vanuit de auto.

Fototas

Het laatste alternatief is m’n fototas. Als ik een tas ga uitzoeken is voor mij één van de criteria dat ik hem als statief kan gebruiken en m’n camera er stabiel op blijft liggen. Daarnaast heb ik een aantal verschillende tassen, neem degene mee die het beste bij m’n behoefte op dat moment aansluit, maar voor allemaal geldt: ik moet ze als statief kunnen gebruiken.

Balhoofd

Een statief wordt voorzien van een zogenoemd balhoofd, hier wordt je camera op geplaatst. Balhoofden zijn er in allerlei soorten. Het belangrijkste is dat het eenvoudig is in te stellen en dan ook de instellingen vasthoudt. Zelf geef ik de voorkeur aan een balhoofd met meerdere handles, de zogenaamde drieweg kop, welke allemaal apart kunnen worden ingesteld. De gorillapot maakt gebruik van een kogel die je kan vastzetten met een draaiknop.
Vaak wordt er onder je camera een plaat geplaatst die je in je balhoofd kan klikken. Deze plaat wordt gezekerd zodat je zeker weet dat je camera op je statief bevestigd is. Ga je op pad vergeet dan niet om deze plaat mee te nemen. Ons is het overkomen dat we hem vergaten. Sindsdien zit de plaat standaard op het statief. Op een balhoofd zit ook vaak een waterpas zodat je je camera waterpas kan plaatsen.

Tip

Als je een statief gebruikt zorg er dan voor dat de stabilisatie op je camera is uitgeschakeld. Doe je dit niet dan krijg je bewogen foto’s.