Basiscursus fotografie

Hoe vaak hoor je niet: ‘Met een dure camera maak je mooiere foto’s’. Nu biedt een duurdere camera vaak meer mogelijkheden, maar hiermee is alles wel gezegd. Er zijn namelijk veel meer factoren die invloed hebben op de aantrekkelijkheid van een foto.
Fotografie is vooral goed kijken. Een foto van een mooie bloem is iets anders dan een mooie foto van een bloem. De eerste foto is het resultaat van een eenvoudige handeling; je houdt de camera vast, drukt af en de camera doet de rest. De tweede foto vraagt veel meer van je; het bepalen van de juiste lichtinval, een goed gekozen standpunt, het instellen van de juiste scherpte, het bepalen van de compositie en nog veel meer.
Een digitale camera heeft veel knoppen; instelmogelijkheden die allemaal invloed hebben op hoe de foto eruit komt te zien. Tijdens deze basiscursus fotografie gaan we aan het werk met deze instellingen. Je leert onder meer wat ze betekenen, wat het effect ervan is op de foto en je gaat het thuis in de praktijk oefenen.

Basis cursus fotografie

Hoe ziet de basiscursus eruit?

Iedere cursusavond behandelen we een stukje theorie, maar wel met de praktijk in het achterhoofd. Ook krijg je aan het einde van iedere avond een huiswerkopdracht voor de volgende keer. Deze opdracht sluit aan bij de besproken theorie. Zo kun je thuis de theorie gebruiken tijdens het fotograferen.
De volgende avond gaan we deze opdrachten met elkaar bespreken en zie je ook wat andere cursisten hebben gemaakt. Hierdoor krijg je inzicht in de theorie en weet je wat de invloed van compositie, licht en beeldtaal is. Als gevolg hiervan ga je heel anders naar beelden kijken, waardoor je mooiere foto’s leert maken.
Ook gaan we met elkaar op stap. Tijdens deze lessen krijg je de kans om het geleerde in praktijk te brengen en met elkaar aan het fotograferen te gaan. Uiteraard kun je vragen stellen. Zo kan iedereen van én aan elkaar leren, de theorie wordt duidelijk en je fotografische mogelijkheden gaan weer een stap verder.
Om al het geleerde nog eens rustig door te lezen krijg je een manuaal waar alles in beschreven staat.

Welke onderwerpen gaan we behandelen?

  • Camera & objectieven
  • Gebruiksinstellingen, werken met de creatieve standen; Av – Tv – M
  • RAW vs Jpeg
  • Histogram
  • Witbalans
  • Scherpstellen
  • Belichtingsdriehoek; sluitertijd – diafragma – iso
  • Beeldelementen en beeldtaal
  • Filters
  • Creatieve technieken

Wat heb je nodig?

Voor deze cursus heb je een spiegelreflex-, compact- of systeemcamera nodig waarbij je de mogelijkheid hebt om het diafragma of de sluitertijd zelf in te stellen. Verder is het handig om pen en papier mee te nemen.

Waar en wanneer?

Deze cursus wordt in Vleuten gegeven gedurende 6 avonden van 19.30 – 21.30 uur en 1 zaterdagochtend van 10 – 12 uur.

Wil je meedoen aan deze cursus?

Op dit moment is de hele wereld in de ban van het covid-19 virus. Hierdoor staan er op dit moment geen cursussen op de agenda. Heb je vragen over je camera of wil je toch graag op pad met je camera, kijk dan eens naar de mogelijkheden van de strippenkaart.