Basiscursus fotografie

Hoe vaak hoor je niet “Met een dure camera maak je mooiere foto’s”, helaas garandeert de prijs van een camera nog geen mooie foto’s. Er zijn veel meer factoren van invloed op de aantrekkelijkheid van een foto.
Fotografie is vooral goed kijken, een foto van een mooie bloem is iets anders dan een mooie foto van een bloem. De eerste foto is het resultaat van een eenvoudige handeling: je houdt je camera vast, drukt af en de camera doet de rest. De tweede foto vraagt veel meer van je: het bepalen van de juiste lichtinval, een goed gekozen standpunt, het instellen van de juiste scherpte, het bepalen van de compositie en nog veel meer.
Op een digitale camera zitten heel veel knoppen; instelmogelijkheden die allemaal invloed hebben op hoe je foto eruit komt te zien. Tijdens deze basiscursus fotografie gaan we aan het werk met de diverse instellingen: leren wat ze betekenen, wat het effect ervan is op het resultaat van je foto en je gaat het thuis in de praktijk oefenen.

Hoe ziet de basiscursus eruit?

Iedere cursusavond behandelen we een stukje theorie, maar wel met de praktijk in het achterhoofd. Ook krijg je aan het einde van iedere avond een huiswerkopdracht voor de volgende keer.
Deze opdracht sluit aan bij de besproken theorie, zo kan je thuis de theorie gebruiken tijdens het fotograferen.
De volgende avond gaan we deze opdrachten met elkaar bespreken en zie je ook wat andere cursisten gemaakt hebben waardoor je inzicht krijgt in de theorie en de invloed van compositie, licht en beeldtaal, je gaat hierdoor heel anders naar beelden kijken waardoor je mooiere foto’s leert maken.
Ook gaan we met elkaar op stap, tijdens deze buiten lessen krijg je de kans om het geleerde in praktijk te brengen en met elkaar aan het fotograferen te gaan. Uiteraard kan je vragen stellen, zo kan iedereen van én aan elkaar leren, de theorie wordt duidelijk en je fotografische mogelijkheden gaan weer een stap verder.
Om al het geleerde nog eens rustig door te lezen krijg je een manuaal waar alles in beschreven staat.

Welke onderwerpen gaan we behandelen?

  • Camera & objectieven
  • Gebruiksinstellingen, werken met de creatieve standen; Av – Tv – M
  • RAW vs Jpeg
  • Histogram
  • Witbalans
  • Scherpstellen
  • Belichtingsdriehoek; sluitertijd – diafragma – iso
  • Beeldelementen en beeldtaal
  • Filters
  • Creatieve technieken
De foto van deze week met als thema ‘Oog voor detail is oog voor het unieke’

Waar en wanneer?

Deze cursus wordt in Vleuten gegeven gedurende 6 avonden van 20 – 22 uur en 1 zaterdagochtend van 10 – 12 uur.