Nieuwsbrief 2020-03: Ben je op zoek naar een nieuwe camera?

Nu Nederland massaal is stil gelegd en tijd heeft om dingen te doen waar we normaal eigenlijk geen tijd voor hebben een nieuwsbrief met wat tips als je de aanschaf van een nieuwe camera overweegt.
Je hebt nú de tijd om je op internet te oriënteren en straks in de winkel je definitieve keuze te maken.

Tijdens mijn cursussen krijg ik regelmatig de vraag wat een goeie camera is om te kopen. Hierop is geen eenvoudig pasklaar antwoord te geven: Als ik naar de kwaliteit kijk is er natuurlijk best een verschil tussen een camera van € 250.– en € 5000.– (en dan heb ik het puur over de body) want daar komt dan het glas/objectieven nog bij. Je kunt het vergelijken met het kopen van een auto; ook hier worden geen slechte meer gemaakt. Wel zijn er heel veel mogelijkheden, die afhankelijk zijn van je eigen behoeftes en natuurlijk afhankelijk van het bedrag dat je eraan wilt uitgeven.
Goed…. nu weet je eigenlijk nog niets 😊.

Vraag je allereerst af: wat wil ik fotograferen en hoe wil ik de camera gebruiken? Wil je bijvoorbeeld dat de camera licht in gewicht is, makkelijk in je tas meegenomen kan worden en eentje waarbij je geen objectieven hoeft te wisselen, dan kun je voor een compactcamera kiezen. Wil je wat meer body hebben om vast te houden, wissel je regelmatig met objectieven én je wilt graag meer controle over je foto, dan kom je uit op een spiegelreflex (= DSLR) of een spiegelloze camera.

Wat voor mij heel belangrijk is of er een sluitertijd- en diafragmavoorkeuze knop zit op mijn camera. Ook hoe de camera in de hand ligt vind ik van doorslaggevend belang. Mijn eerste DSLR had de voor mij belangrijke instelknopjes precies op de plaats van de muis van mijn hand, met als gevolg dat deze knoppen vaak ongewenst werden ingedrukt waardoor mijn instellingen ongevraagd veranderd waren, héél vervelend. Dit was voor mij reden om hier bij mijn nieuwe camera extra goed op te letten.

Mijn belangrijkste advies is dan ook altijd: ga naar een goede winkel (en ik weet dat die niet makkelijk te vinden zijn tegenwoordig) en laat je informeren. Houd ook de verschillende camera’s vast en ga er even lekker mee spelen.

Heb je de camera die aan jou wensen voldoet gevonden dan is het natuurlijk ook wel heel prettig om te weten waar de verschillende knoppen voor dienen. Dit is het uitgelezen moment om je in te schrijven voor de basis cursus fotografie, i.v.m. de Corona zijn de data verplaatst naar na 2 juni zodat je met je vakantie lekker aan het fotograferen kan. Wil je meer informatie of je inschrijven klik dan hier.

Pas goed op jezelf, veel fotografie plezier en tot ziens!