NieuwsHet is weer paddenstoelentijd!

Nieuwsbrief 2019-10: Het is weer paddenstoelentijd!

Wat een fantastisch seizoen is er gaande: de bladeren vallen van de bomen en de paddenstoelen schieten de grond uit! Tja, en als de zon zich dan ook nog kant laat zien ontstaan de mooiste foto’s!
Meestal worden paddenstoelen van bovenaf gefotografeerd, niet zo gek als je die vrolijke rode kleur ziet tussen de blaadjes. Hierdoor ontstaat een vrij platte foto met veel scherpe objecten, waardoor je onderwerp, de paddenstoel, niet meer erg opvallend is.
Hoe kan je dit dan aanpakken? Ga ‘es op de grond liggen zodat je de paddenstoel op ooghoogte hebt. Een mooie achtergrond of bijzondere lichtval geeft ook een heel ander plaatje dan standaard.

Als je naar de bovenstaande foto’s kijkt (die van dezelfde paddenstoel zijn) kun je zien wat het effect is van een goeie achtergrond en de juiste lichtval.
Zit de paddenstoel op een losse tak, dan kun je die tak natuurlijk ook wat hoger leggen. Zo heb je de achtergrond en het licht nog beter in de hand hebt en ontstaat er iets heel bijzonders.

In deze tijd van het jaar zijn er natuurlijk ook wel eens sombere dagen met een grijze grauwe lucht. Ook dan kun je met je camera op pad; wat dacht je van deze foto? Genomen met een lange sluitertijd waarbij ik mijn camera van boven naar beneden heb bewogen. Het wordt zo een heel geheimzinnig bos.
Geen camera bij je? Mooie foto’s kan je ook met je telefoon maken! Wil je tips hoe je dat kunt doen? Kom dan naar de workshop smartphone fotografie op zaterdag 9 november. Inschrijven kan via de website.

Dat waren weer de tips van deze maand.
Tot ziens en heel veel fotografie plezier gewenst!

Het is weer paddenstoelentijd!
Alishan NP